Lyida heeft een aantal jaar geleden een sprong in het diepe gemaakt, ze stopte met haar baan in de communicatiewereld en begon voor zichzelf als stylist. Nu, twaalf jaar later, gaat het erg goed en vindt ze het nog steeds leuk. Ik interviewde haar over haar baan als stylist en personal shopper.

Wat houdt je baan precies in?
“Ik werk als modestyliste. Ik doe de kleding voor fotoshoots in tijdschriften, zoals Flair, Cosmopolitan en soms voor Libelle of Glossy. Maar af en toe komen er ook andere bladen tussendoor. Verder doe ik ook de kleding voor reclamefolders, andere reclame uitingen of voor websites van bedrijven.”

“Daarnaast kunnen mensen mij ook inhuren als personal shopper en geef ik workshops die met kleding te maken hebben. Die gaan dan meestal over stijl en over kleur.”

Was je vroeger ook al bezig met mode?
“Ja, maar toen was het wel meer een hobby. Ik heb hiervoor eigenlijk vaak op kantoor gewerkt, veelal in de communicatie. Maar op een gegeven moment kriebelde het toch en toen wilde ik er toch heel graag mijn werk van maken. Toen heb ik me om laten scholen en ben ik voor mezelf begonnen. Dat was natuurlijk best wel spannend, maar ik ben blij dat het wel gelukt is.”

Wat voor opleiding heb je hiervoor gevolgd?
“Ik heb vier jaar lang de Akademie Vogue gedaan in de richtingen Mode Styling, Foto Styling en Interieur Styling. Maar met die laatste doe ik eigenlijk niet zoveel. Daarnaast heb ik ook nog Imago Styling gedaan bij de B Academy.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er ongeveer uit?
“Nou, ik heb gelukkig geen gemiddelde werkdag, het is eigenlijk iedere keer weer anders. Als ik een fotoshoot heb, bijvoorbeeld voor een tijdschrift, dan ben ik eerst druk, samen met de fotograaf en de visagist, met bedenken hoe we het eruit willen laten zien.”

“Voor mij is het dan ook erg belangrijk om te weten wat voor kleding ik dan moet gaan shoppen. Ik ben dan eerst een paar dagen druk met kleding bij elkaar shoppen en uitzoeken. Daarna ga ik ook setjes maken en de kleding bij elkaar stylen.”

“Vervolgens zit ik dan een dag in de fotostudio met modellen, een fotograaf en een visagist om er iets moois van te maken. Daarna moeten alle kledingstukken ook weer netjes terug gebracht worden. Dus dan ziet een week er sowieso al heel gevarieerd uit.”

Waar haal je de kleding voor de fotoshoots vandaan?
“Die leen ik bij persbureaus. Persbureaus vertegenwoordigen één of meer merken en daar kan ik nu bijvoorbeeld al de zomercollectie voor volgend jaar lenen.”

“Zeker als je voor de bladen werkt is het nodig dat dit een seizoen van te voren gebeurd, want die bladen komen pas na een paar maanden in de winkels en die tijd moet je natuurlijk vooruit zijn.”

Je werkt ook als personal shopper, hoe gaat dat precies?
“Mensen kunnen mij inhuren en dan gaan we samen shoppen. Allereerst probeer ik diegene een beetje te leren kennen. Het liefst ga ik bij mensen thuis kijken wat zij in de kast hebben hangen. Dan probeer ik er achter te komen wat hun kledingstijl is en wat er aan ontbreekt of waarom sommige dingen nooit gedragen worden, vaak is dit omdat het toch niet bij iemand past of bij iemand staat.“

“Daarna gaan we vervolgens een dag shoppen. Daarbij hoeft het niet perse de bedoeling te zijn dat we met een heel veel nieuwe dingen thuis komen. Het kan er ook om gaan dat ik mensen gewoon laat zien wat wel staat en wat niet staat. Of dat ik mensen nieuwe dingen wil laten proberen, omdat ze dat zelf niet durven of niet zien.”

“Het gaat er natuurlijk niet om wat ik mooi vind, maar om wat diegene zelf mooi vindt en waar diegene zich lekker bij voelt. Daarnaast kijk je natuurlijk ook of de kleding mooi staat, want wat bij de één mooi staat hoeft bij een ander natuurlijk niet mooi te staan.”

Wat vind je het leukste aan je beroep?
“De fotoshoots voor de bladen vind ik toch wel het allerleukst. Dan kun je je meer uitleven qua mode. Als je voor bijvoorbeeld een bedrijf een fotoshoot moet doen, moet het er natuurlijk ook wel enigszins modieus uitzien, maar het kan ook niet te gek zijn. Met bijvoorbeeld heel veel make-up of het haar heel apart.”

“Laatst heb ik een show gedaan voor kappers en dan is het haar en de make-up natuurlijk helemaal te gek. Dan kun je de kleding lekker over the top doen, dat vind ik wel heel erg leuk.

“Uiteindelijk vind ik het toch wel het mooist als ik een fotoshoot heb gehad en we hebben uiteindelijk hele mooie beelden. Die ik dan samen met de fotograaf, de visagist en de modellen gecreëerd heb.”

Wat vind je minder leuk aan deze baan?
“Het terugbrengen van de spullen, maar dat moet helaas ook gebeuren. Het moet ook allemaal weer netjes en schoon terug en dat kost redelijk wat tijd.”

Kom je door deze baan op plekken waar je anders niet zou komen?
“Ja zeker, ja. Ik hou natuurlijk van mode en ik word vaak uitgenodigd voor leuke feesten. Laatst ben ik bijvoorbeeld bij de opening van de nieuwe H&M op de Dam aanwezig geweest.

“Daarnaast ga ik soms ook wel eens naar het buitenland voor een fotoshoot. Als ik nu bijvoorbeeld een zomerproductie moet maken dan is het op dit moment een beetje lastig fotograferen in Nederland. En je wilt ook niet altijd in de studio fotograferen. Meestal blijven we dan een paar dagen in het buitenland, zodat we meerdere fotoshoots kunnen doen.”

Wat is je eigen kledingstijl?
“Mijn eigen stijl is denk ik een beetje shabby chic. Ik vind het altijd wel leuk om er mijn eigen draai aan te geven. Vaak vermaak ik dingen zodat het net even anders is. Ik loop daarbij altijd op hoge hakken.”

“Verder vind ik Missoni bij mij altijd wel heel erg leuk staan. Het is niet zo dat ik alles mooi vind of alles van ze heb, maar daar ben ik wel heel gek van.”


Heb je nog tips voor meiden die dromen van een baan als styliste?
“Het is absoluut belangrijk dat je een goede opleiding volgt. Maar je moet je ook realiseren dat het niet altijd alleen maar glitter en glamour is. Ik denk dat sommige meiden zich daar nog wel eens op verkijken, het is ook gewoon kei hard werken en veel sjouwen met spullen. Het is niet altijd alleen maar feest.”

“Daarnaast is het ook heel belangrijk dat je zakelijk bent, doet wat je belooft en je afspraken nakomt. Het is werk achter de schermen en het gaat niet om jou maar om je klant(en). Het is gewoon echt hard werken. Maar wel ontzettend leuk!”