Ria werkt al 18 jaar als persoonlijk begeleidster bij een instelling voor verstandelijk beperkten. Deze instelling bestaat uit verschillende afdelingen en woningen. Ria werkt op een woning waar de bewoners een lichte verstandelijke beperking hebben. Ik interviewde haar over haar werk als persoonlijk begeleidster.

Wat houdt de baan precies in?
“Ik ben persoonlijk begeleidster binnen een instelling voor verstandelijk beperkten. Ik en mijn collega’s zijn verantwoordelijk voor het welzijn van onze cliënten. Wij zorgen ervoor dat hun leven zo prettig mogelijk verloopt. Met onze hulp kunnen zij hun eigen keuzes maken en wij ondersteunen ze in alles. Zoals medicatie, maar ook met gesprekken met bijvoorbeeld een arts of psycholoog. Daarnaast maak ik ook verslagen over de cliënten, zodat het voor mijn collega’s duidelijk is hoe en wat.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
“Bij een dagdienst begin ik om zeven uur ’s ochtends. Als eerste bel ik dan naar de nachtdienst om te vragen of er die nacht nog bijzonderheden zijn geweest. Er kan bijvoorbeeld iemand kwaad geworden zijn of een epileptische toeval hebben gehad. Daarna ga je mensen wakker maken en de cliënten die achter slot slapen bevrijden en vervolgens de medicijnen uitdelen. Wanneer ik daarmee klaar ben, ga ik iedereen douchen en aankleden en dan gaan we ontbijten. Na het ontbijten help ik de meeste cliënten met tandenpoetsen. Bijna alle cliënten gaan overdag naar dagbesteding, de meeste kunnen daar zelf heen, maar een enkeling moet je er naar toe brengen. Dan ga je koffie drinken met de mensen die nog thuis zijn of de cliënten begeleiden als ze ergens naar toe moeten, bijvoorbeeld de dokter, tandarts, fysiotherapie of het ziekenhuis. Daarna ga je aan het werk in het kantoor, een cliënten behandelplan schrijven bijvoorbeeld. Om half drie komt de avonddienst om je af te lossen. Tussen al deze dingen door moet je de conflicten die ontstaan begeleiden en oplossen.”

Wat voor mensen wonen er op deze woning?
“We hebben cliënten met een natuurlijke leeftijd van 21 tot 75 jaar, maar hun verstandelijke leeftijd is tussen de 3 en de 9 jaar. Zij kunnen dus niet alles zelf en daarom wonen zijn begeleid. Overdag gaan de meeste cliënten naar dagbesteding, daar gaan ze bijvoorbeeld in de tuin werken, de boer helpen, spullen inpakken of in een winkel werken.”

Welke opleiding heb je gevolgd?
“Ik heb de opleidingen MBO KVJV (Kinder Verzorging Jeugd Verzorging) en Pedagogisch Medewerker gevolgd. Daarnaast heb ik nog de opleiding Z Verpleegkundige gedaan, deze opleiding is gericht op de omgang met zwakzinnigen. Tegenwoordig bestaan deze opleidingen niet meer, maar de MBO opleiding SPW (Sociaal Pedagogisch Werk) en de HBO opleiding SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) komen qua inhoud overeen. De opleiding Z Verpleegkundige is tegenwoordig onderdeel van HBO Verpleegkundige.”

Wat vind je het leukste aan je baan?
“Persoonlijk vind ik het erg fijn dat ik andere mensen kan helpen zich zo prettig mogelijk te voelen.”

Wat vind je het minst leuke aan je baan?
“Dat er zo ontzettend veel papierwerk bij komt kijken. Tegenwoordig begint het steeds meer een kantoorbaan te lijken.”

Wat zijn eigenschappen die je absoluut moet hebben voor deze baan?
“Mensenkennis is erg belangrijk en veel observeren. Je moet kunnen zien wanneer iemand niet goed in zijn vel zit. Je moet goed kunnen communiceren en goed kunnen samenwerken. Als je dat niet kunt, is deze baan niets voor jou want je kunt het niet alleen doen. Met de hoeveelheid papierwerk tegenwoordig is het ook handig als je kennis van computers hebt. Daarnaast is humor ook super belangrijk, zonder humor ga je het hier niet redden.”

Hebben jullie wel eens stagiaires?
“Ja. Dat zijn voornamelijk studenten van de HBO opleidingen SPH of Verpleegkundige. Maar af en toe zijn het ook studenten van de MBO opleidingen SPW of de VIG (Verzorgende Individuele Gezondheidszorg).”