Toen ik de film ‘View from the Top’ had gezien met Gwyneth Paltrow, leek het mij ook wel wat om stewardess te worden. Maar volgens mij was haar rol als stewardess Donna Jensen, iets rooskleuriger gemaakt dan in werkelijkheid voorkomt. Of niet?

Zie jij het wel zitten om hoog in de lucht te werken? En wil je erachter komen of een baan als stewardess echt één en al glamour is? Dan vind je hieronder wat nuttige informatie over de opleiding tot stewardess, zodat je misschien kunt beslissen of de luchtvaartmaatschappijen er een nieuwe aanwinst bij krijgen.

De opleiding
Om stewardess te worden zijn er verschillende opleidingen, die 2 tot 4 jaar kunnen duren. Heb je alleen een VMBO diploma of een overgangsbewijs van 3 HAVO of  VWO naar 4 HAVO of  VWO , dan duurt de studie 3 tot 4 jaar. Ben je in het bezit van een HAVO of VWO diploma of MBO niveau 3, dan hoef je maar 2 jaar te studeren. Om de opleiding te kunnen volgen zijn er nog een paar eisen, je moet minimaal 1,62 meter lang zijn, in een goede lichamelijke conditie zijn en je gezichtsvermogen mag maximaal -5 of +5 zijn.

Tijdens de opleiding ga je aan de slag met verschillende projecten, waarbij je onder andere leert een vlucht voor te bereiden, de full service check-in te begeleiden, producten te verkopen, de veiligheid te hanteren, omgaan met conflicten, afhandelen van bagage en het spreken van vreemde talen.

Na de opleiding
Als je de opleiding succesvol hebt afgerond, kun je ervoor kiezen om in een vliegtuig of op het vliegveld als stewardess te gaan werken. Wil je je hoog in de lucht begeven, dan zijn dit je werkzaamheden:

 • De passagiers welkom heten als ze aan boord stappen
 • Veiligheidsinstructies geven aan boord
 • Het serveren van eten en drinken
 • Het verkopen van taxfree producten

Wil je liever met beide benen op de grond blijven, dan kun je als grondstewardess aan de slag. Hierbij zijn de volgende werkzaamheden van toepassing:

 • De passagiers inchecken bij de gate
 • De paspoorten en vliegtickets controleren
 • Het wegen en labelen van de bagage
 • Het opsporen van vermiste bagage

De voordelen

 • Je werkt als stewardess in een uniform, dus hoef je je niet druk te maken over wat je de volgende dag moet aantrekken.
 • Je ontmoet soms beroemde mensen
 • Je maakt kennis met allerlei culturen
 • Je ontdekt land van over de hele wereld
 • Je verblijft gratis in sterrenhotels

De nadelen

 • Je moet als stewardess alle dagen van de week kunnen werken
 • Je kunt vaak last krijgen van een jetlag
 • Je hebt geen vaste werktijden
 • Je kunt voor een lange tijd weg zijn van huis