Weet je nog niet zo goed welke opleiding je wilt gaan volgen, nadat je het examen hebt gehaald van je middelbare school? Lees dan snel verder en kom erachter of een baan als interieurarchitect iets voor jou is.

Als interieurarchitect ben je niet alleen bezig met het combineren van kleuren en het mooi neerzetten van meubels, er komen heel wat meer vaardigheden aan te pas. Zo moet je de ruimte waarmee je werkt optimaal kunnen benutten, een ontwerp ervoor maken en tegelijkertijd rekening houden met je cliënten. Al deze aspecten leer je tijdens de opleiding Interieurarchitectuur.

De opleiding
Interieurarchitectuur is een vier jaar durende opleiding, van HBO niveau. Je wordt hier voor toegelaten als je een HAVO of VWO diploma hebt. De opleiding is aan de meeste kustacademies van Nederland te volgen.  Waar het om draait in de opleiding Interieurarchitectuur is het ontwikkelen van ruimtelijk inzicht. Het is namelijk belangrijk dat je kunt inzien hoe een ruimte ingedeeld moet worden en dat je de dit op een functionele manier doet.

De studie bestaat uit praktijk- en theorievakken. Zo leer je met de hand en digitaal te tekenen en krijg je lessen in fotografie en het geven van presentaties. Onder de theorievakken vallen, architectuur, kunstbeschouwing, kunstgeschiedenis en ontwerptheorie. Tijdens de opleiding werk je aan projecten, ga je op excursie en loop je stage bij een bedrijf naar keuze.

Carrièremogelijkheden
Nadat je geslaagd bent voor de opleiding, heb je de titel interieurarchitect verdiend. Je kunt ervoor kiezen om ruimtes in te richten voor bedrijven, zoals kantoren, horecazaken en hotels. Maar je kunt ook voor particulieren aan de slag, waarbij je de ruimtes inricht naar hun wensen en eisen. In beide gevallen ben je bezig met het bedenken van een ontwerp voor de ruimte, het kiezen van de juiste meubels en materialen, houd je de nieuwe ontwikkelingen op interieur gebied in de gaten en zorg je uiteindelijk voor een verbluffend resultaat.