Vroeger werd je liever niet gezien bij een psycholoog en kreeg dit beroep het begrip van zielenknijper. Maar gelukkig zien we tegenwoordig in dat psychologen ons ontzettend goed kunnen helpen, bij het oplossen van emotionele problemen. Zou jij dat ook wel kunnen? Dan is de opleiding tot psycholoog iet voor jou.

Als psycholoog moet je geestelijk wel sterk in je schoenen staan, want volgens mij is het niet makkelijk om al die problemen van andere mensen aan te horen. Bij de opleiding tot psycholoog wordt hier in begeleid en leer je hoe je dingen moet benaderen, de juiste technieken te gebruiken en vanuit verschillende invalshoeken te kijken.

De opleiding
De studie psychologie duurt vier jaar en is aan een Hogeschool of Universiteit te volgen. Tijdens de opleiding besteed je niet alleen aandacht aan de geestelijke conditie van anderen, maar ook aan die van jezelf. Doordat je begrijpt hoe jouw persoonlijkheid in elkaar steekt, zul je andere mensen beter kunnen doorgronden. Zo ga je leren persoonlijke eigenschappen verder te ontwikkelen, zoals openhartigheid, eerlijkheid, medeleven en zelfkennis. De professionele vaardigheden als aandachtig luisteren, respect, geheimhouding, directheid en gevoelsreflecties, komen ook aan de orde. Dit alles is belangrijk voor het creëren van vertrouwen, tussen de cliënt en jou als psycholoog.

Na de opleiding
Psychologie is een vrij brede studie, waarmee je allerlei kanten op kunt. Zo zou je uiteindelijk kunnen gaan werken bij de gezondheidszorg, het onderwijs, het bedrijfsleven, de rechtspraak, de sportwereld of je kiest voor wetenschappelijk onderzoek. Ben je liever eigen baas? Dan bestaat er ook de mogelijkheid om voor jezelf te beginnen en een praktijk op te zetten.