Janna is 28 jaar oud en werkt als onderwijsassistent in het speciaal onderwijs. Na een opleiding van vier jaar, kreeg ze een baan aangeboden bij het speciaal onderwijs. Ze werkt er nu al een aantal maanden en heeft het er erg naar haar zin.

Voordat Janna begon aan de studie voor onderwijsassistent, werkte ze in de ouderenzorg. Omdat ze daar haar draai niet helemaal kon vinden en het werk lichamelijk iets te zwaar vond, werd het tijd voor iets anders. Ze wilde wel graag mensen blijven helpen, dus kwam ze op het idee om onderwijsassistent te worden in het basisonderwijs.

De opleiding

De studie die Janna gevolgd heeft is de MBO opleiding voor klassenassistent, dit deed ze aan het ROC in Emmen. Als je net als Janna een VMBO diploma in Zorg & Welzijn hebt, dan kun je worden toegelaten tot deze studie. In deze drie jaar leerde Janna onder andere de algemene basisstof, begeleiding geven in het onderwijs en de pedagogische en didactische manier van lesgeven. En als laatste het professioneel kunnen meedraaien in een school. Om meer kans te krijgen op een baan, dook Janna nog een jaar de studieboeken in voor de opleiding tot onderwijsassistent. Hiermee kon ze namelijk ook aan de slag bij het speciaal onderwijs, waar ze over het algemeen meer financiële middelen hebben, dan bij een basisschool, om een onderwijsassistent in dienst te nemen.

De baan

Als onderwijsassistent is Janna dagelijks bezig met het uitvoeren van taken, die de leraar bijvoorbeeld wegens tijdgebrek niet kan doen. Zo helpt ze de leerlingen met bepaalde opdrachten en besteed ze extra aandacht aan de kinderen, die de rest van de klas minder goed kunnen bijbenen. Wat Janna zo leuk vindt aan haar baan is dat elke dag weer anders is, vooral omdat kinderen vrij onvoorspelbaar zijn. Je moet ze hierdoor wel goed in de gaten houden, zowel in de klas als tijdens de pauzes. Aan haar eigen schooltijd heeft Janna goede herinneringen, vooral met Sinterklaas, Kerst, Pasen en Carnaval. En dat mag ze nu allemaal weer meemaken, omdat ze meehelpt bij het organiseren van deze feestelijke periodes op school.

Als onderwijsassistent verdien je misschien geen topsalaris als dat van een bankdirecteur, maar Janna kan zich met 1400 euro per maand prima redden. En daarnaast gaat ze elke dag met een goed gevoel naar huis, omdat ze de kinderen de juiste ondersteuning heeft kunnen geven die van belang is in hun verdere scholing.