Misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt. Een vriendin van je had anorexia of misschien jij zelf wel. Met de druk om dun te zijn, komt anorexia steeds vaker voor. Maar anorexia brengt veel gevaren met zich mee en als iemand niet snel hulp krijgt kan het ook slecht aflopen.

Waarom krijgen meisjes anorexia?
Er is de laatste tijd zoveel druk om dun te zijn. Overal waar je kijkt, in de blaadjes of op tv, zie je dunne modellen. Daarom willen jonge meisjes ook dun zijn. Ze gaan minder eten en ontwikkelen anorexia. Vaak hebben deze meisjes een negatief zelfbeeld.

Gevaren
Het uithongeren zorgt voor verschillende infecties in het lichaam. Ook kan er sprake zijn van uitdroging omdat er te weinig vocht is in het lichaam. Vaak treden er ook hartproblemen op omdat er te weinig mineralen in het bloed worden opgenomen. De enige manier om te genezen is proberen te gaan eten.

Herken anorexia
Als iemand anorexia heeft kun je dat zien aan het lichaam. Is bijvoorbeeld een vriendin in een korte periode heel dun geworden en draagt ze verhullende kleding? Klaagt diegene vaak dat ze weinig slaapt, een droge huid heeft en heeft ze donzig haar op haar gezicht? Dit zijn allemaal tekenen van anorexia. Spreek je vriendin aan en vertel haar dat je ervoor haar bent en dat jullie samen hulp gaan zoeken.

Hoe wordt anorexia behandeld?
Als iemand heel erg is afgevallen moet diegene naar het ziekenhuis. Hier krijgt ze dan sondevoedsel toegediend. Als het meisje is aangekomen wordt er een speciaal voedselprogramma samengesteld. Hierna zal er therapie gevolgd gaan worden. De therapeut probeert te vinden waarom er niet meer gegeten wordt en probeert de controle terug te geven over het lichaam.

Kortom als iemand anorexia heeft probeer diegene te helpen want het is echt geen pretje. Mensen met anorexia zullen niet snel om hulp vragen. Maar probeer het toch. En als je dit leest en je hebt anorexia:  Zoek alsjeblieft hulp!