Volgens Spits hebben steeds meer hbo-studenten moeite met het lezen en schrijven van teksten. Misschien komt het je wel bekend voor. Als je met pen en papier een tekst moet schrijven, waarbij je natuurlijk geen spellingscontrole hebt, maak je veel spelfouten.

Maar liefst de helft van de studenten van de Hogeschool van Amsterdam kampt met dit probleem op het gebied van lezen en schrijven en heeft een te laag taalniveau. Momenteel hebben veel studenten een kleine woordenschat, moeite met het schrijven van goede teksten en problemen met spelling en grammatica. De studenten hebben niet alleen moeite met schrijven, ook begrijpend lezen blijken hbo-studenten erg lastig te vinden.

Veel hbo-opleidingen gaan extra taalcursussen geven om het taalniveau van studenten te verbeteren. Zo gaat de Hogeschool van Amsterdam een gratis taalspreekuur aanbieden en in Rotterdam is een taalprogramma voor beginnende studenten gestart.