Raambekleding is een belangrijk onderdeel van elke ruimte in je huis. Het ziet er niet alleen mooi uit maar biedt ook privacy, isolatie en akoestiek. Voor elke ruimte in je huis zul je waarschijnlijk een ander type raambekleding kiezen. Lees daarom over welke soorten raamdecoratie er zijn en welke het beste past in jouw kamer. 

Woonkamer

De woonkamer is een plek waar je veel tijd besteed, je komt er tot rust. De meeste woonkamers hebben veel lichtinval, soms zijn er ramen aan een straatkant waar mensen voorbij lopen. In dit geval wil je voldoende privacy in je woonkamer, zodat mensen niet constant naar binnen kijken. Maar je wil ook een natuurlijke lichtinval zodat het niet zo donker is. Een velours gordijn is hier geschikt voor, het is een klassiek gordijn dat overal bij past. Kies voor een lichte kleur zodat het niet volledig verduisterd. Ook kun je kiezen voor jaloezieën zodat je zelf kunt bepalen hoeveel licht er doorkomt. 

Slaapkamer

De slaapkamer is een prettige ruimte, je wil hier goed kunnen slapen. Daarom zijn slaapkamers vaak ingericht met rustgevende kleuren zodat je er lekker tot rust kan komen. Ook bij het kiezen van gordijnen in de slaapkamer is het goed om rekening te houden met de hoeveelheid verduistering de gordijnen bieden. Voor de ene persoon is het misschien essentieel om helemaal in het donker te slapen, terwijl een ander het fijn vindt als er nog wat licht doorheen komt. Je kunt sowieso kiezen voor verduisterende gordijnen, en als je het fijn vindt als er nog wel wat licht doorheen komt kun je kijken naar gordijnen met een lichte kleur. 

Keuken

In de keuken is het ook fijn om voldoende licht te hebben als je bezig bent met bijvoorbeeld het snijden van groenten. Daarnaast is het prettig om naar buiten te kijken tijdens de afwas, maar misschien staat jouw raam aan een straatkant waar mensen voorbij lopen en wil je niet dat zij alles zien. Dan kun je misschien kiezen voor raamstickers die je wat privacy bieden, zo komt er nog wel licht naar binnen maar kun je niet goed naar binnen kijken. Of kies voor rolgordijnen, zodat je zelf kan bepalen wanneer het licht er doorheen mag komen. Zo wil je ‘s  avonds misschien wat meer privacy dan overdag. 

Badkamer

De badkamer is ook een plek waar je graag wat privacy wil. Daarom is raamdecoratie voor badkamers erg handig, houd er wel rekening mee dat het een vochtige ruimte is. Niet elk type raambekleding is geschikt voor badkamers, in textiel kan namelijk schimmelvorming ontstaan. Kies daarom altijd vochtbestendige raambekleding, zoals jaloezieën van hout of PVC materiaal. Je kunt in de badkamer natuurlijk ook kiezen voor luikjes waar altijd voldoende licht doorheen komt.