We kunnen tegenwoordig niet meer zonder onze telefoon. We staan ermee op en we gaan ermee naar bed. Zo kunnen we onze mobiel ook niet meer missen op de weg. Even de route aanzetten of toch even dat whatsappje of bericht beantwoorden. Dit is natuurlijk niet altijd risicoloos en er gebeuren dan ook veel auto ongelukken door telefoongebruik achter het stuur. Hierdoor mag je nu niet meer je telefoon gebruiken als bestuurder, maar kun je ook een boete krijgen als je je telefoon in een telefoonhouder hebt?

Handheld

Het antwoord is het simpel en het antwoord is nee. Je kunt geen boete krijgen als je je telefoon in een telefoonhouder hebt. Je kunt dan ook wel een boete krijgen als je handheld je telefoon gebruikt. Dit wil zeggen dat je een boete kunt krijgen als je je telefoon in je handen hebt tijdens het autorijden. Dit geldt voor in of op auto’s, motoren, bromfietsen, snorfietsen en gehandicaptenvoertuigen met een motor. Naast het gebruik van een telefoon in je handen, is het dus ook niet toegestaan om een ander mobiel elektronisch apparaat, zoals een tablet of mediaspeler, vast te houden tijdens het besturen van een voertuig. Een boete is natuurlijk nooit leuk en zonde van je geld, maar hoe kun je je telefoon dan wel gebruiken tijdens het autorijden?

De oplossing

De oplossing om toch je telefoon te kunnen gebruiken tijdens het autorijden is dan ook handsfree. Dit wil zeggen dat je je telefoon niet vasthoudt als je het apparaat gebruikt. Hierdoor is het handig om gebruik te maken van een telefoonhouder in je auto. Gelukkig zijn er erg veel opties voor een telefoonhouder auto, dat er altijd wel één is die in jouw auto past. Zo kun je kiezen voor een telefoonhouder die je op je dashboard of op je raam kunt plakken, maar ook voor een telefoonhouder die je vastklemt aan je ventilatierooster. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je telefoon tussen een houder vast te klemmen of om gebruik te maken van een magneet. Je kunt dan een magneet achter het hoesje van je telefoon doen of op je hoesje plakken. Hierdoor kun je gemakkelijk je telefoon ophangen en weer los maken. 

 

Door gebruik te maken van een telefoonhouder hoef je dus zelf je mobiel niet vast te houden als je aan het autorijden bent, maar kun je wel gebruik maken van alle functies van je mobiel, zoals de navigatie, telefoneren of muziek afspelen. Doordat je de telefoon niet vasthoudt in je handen, maar gebruik maakt van een telefoonhouder, dus handsfree gebruik maakt van je telefoon kun je geen boete krijgen.