Terwijl je niet zwanger bent dus. Soms heb je een enkele keer dat je gewoon niet ongesteld wordt of dat je een aantal dagen te laat ongesteld bent. Als je ongesteldheid even op zich laat wachten dan is daar vaak een reden voor.

 1. Veel gewicht aankomen of verliezen

  Als je te veel gewicht verliest in een keer kan het voorkomen dat je menstruatie uitblijft. Ook als je in een keer veel aankomt zal je ongesteldheid gaan verschuiven of zelfs stoppen. Je lichaam ziet dit namelijk dan niet als een goede periode om zwanger te worden en sluit de menstruatie even uit.

 2. Te veel trainen

  Hetzelfde geldt voor als je in een keer te veel gaat trainen. Dit heeft eigenlijk een hele simpele reden. Doordat je zo extreem bezig bent in een keer vangt je lichaam dit op als een hele stressvolle periode. Je lijf vindt dan ook niet een verstandig moment om zwanger te worden en produceert minder hormonen, waardoor je cyclus niet op gang komt. Hierdoor blijft je menstruatie (tijdelijk) weg.

 3. Chronische aandoeningen

  Aandoeningen die niet behandeld worden kunnen ervoor zorgen dat je niet ongesteld wordt. Ook als een ziekte verkeerd gediagnosticeerd is, kan dit nare gevolgen hebben. Als je al een tijdje niet meer ongesteld bent geworden is er een kans dat dit de oorzaak kan zijn.

 4. De pil

  Als je gestopt bent met de pil kan het soms wel maanden duren voordat je weer echt ongesteld wordt. Het is hartstikke onschuldig en kan gelukkig geen kwaad. Dit geldt ook voor alle andere anticonceptiemiddelen zoals spiraaltjes of de prikpil.

 5. Stress

  Vooral als de stress erg lang aanhoudt heeft het invloed op je ongesteldheid. Doordat je zo veel strest houdt je lichaam zich daar continue mee bezig, waardoor andere dingen stil worden gelegd. Hierdoor vindt er geen eisprong plaats of pas veel later. Omdat je ongeveer twee weken na je eisprong ongesteld wordt kan het hierdoor dus komen dat je iets later ongesteld wordt.

 6. Te veel wisseling in dag en nacht

  Als je dag en nachtdiensten moet draaien kan je ongesteldheid hier sterk op reageren. Doordat je snel wisselt van nacht en dagdiensten kan je hele cyclus in de war worden geschopt. Op zich is dit niet een groot probleem, maar mocht je graag die houvast willen hebben is het natuurlijk erg lastig. Wat je er tegen kan doen is vragen of je meer dezelfde diensten achter elkaar mag draaien in plaats van zo veel wisseling.

Foto: Unsplash