Steeds meer afgestudeerde mbo’ers en wo’ers slagen er niet in om een baan te vinden. De werkloosheid onder deze groep is afgelopen jaren bijna verdubbeld.

In 2008 was 3,2 procent van de afgestudeerde mbo’ers werkloos en kon 4 procent van de universitair geschoolde jongeren geen baan vinden. Uit een onderzoek van de universiteit van Maastricht blijkt dat dit percentage flink is toegenomen. In 2011 zit 7 procent van de jongeren met een mbo diploma werkloos thuis en heeft 7,9 procent van de wo’ers geen baan. Uit het onderzoek is ook gebleken dat het steeds langer duurt voordat afgestudeerden een baan hebben gevonden en dat ze minder vaak een vast contract krijgen.

Jongeren die de richting economie, gedrag & maatschappij en landbouw hebben gevold, komen het moeilijkst aan de bak. Afgestudeerden met een technisch of gezondheidszorg diploma, zitten volgens het onderzoek goed.