Je hebt je CV opgestuurd, hebt een sollicitatiegesprek overleefd en bent nu in het bezit van dat leuke bijbaantje. Een tip om aan het eind van het jaar nog meer geld over te hebben is door gebruik te maken van de loonheffingskorting. Maar wat is loonheffingskorting precies en hoe werkt het?

De loonheffingskorting bestaat uit zes verschillende heffingskortingen op jouw salaris. Deze hebben allemaal te maken met loonbelasting/premie volksverzekeringen. De korting gaat over ingehouden premies op je loon, doormiddel van de korting kan je een deel hiervan terugvragen aan het eind van het jaar. Vooral voor jongeren, die niet geheel belasting- of premieplichtig zijn, is deze korting gunstig.

Hoe werkt loonheffingskorting?

Je hebt van je nieuwe werkgever als het goed is een loonbelastingverklaring gekregen. Hierop moet je aangeven of je gebruik wilt maken van de loonheffingskorting. Mocht je dit formulier niet hebben gehad, dan kun je hier altijd nog even om vragen. Dit formulier moet opgestuurd worden naar de belastingdienst.

Op je loonstrook zie je dat er geld word ingehouden op je salaris. Dit geld kan je aan het eind van het jaar terugvragen bij de belastingdienst. Dit bedrag kan je eenvoudig terugvragen via een T-biljet of via internet. Hierboven zie je een voorbeeld van een loonstrook, je ziet dat er geld wordt ingehouden onder het kopje inhoudingen. Het geld wat wordt ingehouden kan door middel van de loonheffingskorting (deels) teruggevraagd worden.

Als je twee baantjes hebt, mag je maar bij één van deze gebruik maken van de loonheffingskorting. Wat je moet doen is bij het werk waar je het meest verdiend de loonheffingskorting gebruiken. Dit kan je doen door middel van de loonbelastingverklaring in te vullen en op te sturen.

Het klinkt misschien ingewikkeld of saai, maar het is wel de moeite waard om de korting aan te vragen. Als je gebruik maakt van de korting kun je aan het eind van het jaar de ingehouden premies op je salaris terugvragen. Dit bedrag kan aardig oplopen en als je geen gebruik maakt van de loonheffingkorting loop je dit bedrag mis. Je kunt na elk jaar je geld terugvragen via een speciaal T-biljet, deze kan je bestellen op de site van de belastingsdienst.

Was jij al bekend met de loonheffingskorting en maak je hier ook gebruik van?